İçeriğe geç

Cehdetmek Nasıl Yazılır

Vaadetmek nasıl yazılır?

“Promise” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “promise” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “promise”dir. Söz vermek, bir şeyi yerine getirmeyi veya yapmayı taahhüt etmek veya söz vermek anlamına gelir.

Cezbetmek TDK nasıl yazılır?

Bazı örneklerde görülen “çekmek, çekmek” gibi yazımlar yazım hatalarıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “çekmek”tir. Türk Dil Kurumu’na göre Arapçadan Türkçeye geçen “cezbetmek” kelimesi “çekmek, bağlamak, etkilemek” anlamına gelir.

Hicvetmek nasıl yazılır?

Hiciv kelimesinin yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazıldığına dair tüm detayları derledik. Önemli olan hiciv kelimesinin günlük hayatta kullanılmasıdır. Hiciv kelimesinin anlamı alay ederek eleştirmektir. Bireyler ayrıca hiciv kelimesini yanına yazmalıdır.

Değdirmek nasıl yazılır TDK?

TOUCH KELİMESİNİN ANLAMI Birbirine yaklaşmak, dokunmak, aralarında boşluk kalmayana kadar temas etmek anlamına gelir. Bunun dışında ulaşmak, başarmak, buluşmak, değerli olmak anlamına da gelir. Bu kelime sıklıkla dey olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı to touch olmalıdır.

Öz güven nasıl yazılır?

“Confidence” kelimesinin doğru yazımı yaygın olarak yanlış anlaşılmaktadır. Birçok kişi bunu “self-confidence” olarak yazsa da, Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “self-confidence”dır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, confidence kelimesinin doğru yazımı “self-confidence”dır. Yani, “essence” ve “confidence” kelimeleri ayrı ayrı yazılır.

Ayak üstü nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

Seyir etmek mi seyretmek mi?

Takip etmek takip etmek anlamına gelir. Doğru olan şey televizyon izlemektir. Manzara gözlemlemek anlamına gelir; gözlemlemek kelimesini kullanmak yanlış olur.

Arz etmek nasıl yazılır?

To do, to be, to act, to be, to be yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimede ses düşmesi veya türev yoksa ayrı yazılır: to defeat, to present, to freeate, to dance, to touch, to migration, to explain, to accept, service, be a servant, notice, deceive, mention, abandon…

Hükmetmek nasıl yazılır?

kurmak, belirlemek, emretmek, hapsedilmek, yönetmek, lanetlemek, nakledilmek, sabırlı olmak, zehirlenmek … Bu yardımcı fiiller, son hecesinde dar ünlü olmayan ve ünlüyle başlayan bir ek alan sözcüklerin yanına yazılmaz: erkek olmak, sunmak, dans etmek, tanımak, sözcük olmak, terk edilmek …

Herhalde bir nasıl yazılır?

TDK tarafından belirlenen “I appreciate” kelimesinin doğru yazımı “I appreciate”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “heralde”dir.

Hıcbır nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre: Hiçbiri veya hiçbiri? “Hiçbiri” kelimesi, Türk Dil Kurumu tarafından doğru yazımı belirlenen “hiçbiri” olarak kabul edilir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Hiristiyan nasıl yazılır?

Çift ünsüzle başlayan Batı kökenli sözcükler, ünsüzler arasına ünlü konulmadan yazılır: Fransızca, gram, dilbilgisi, gramofon, grup, Hıristiyan, kral, kredi, eleştirel, plan, uygulama, sorun, profesör, program, proje, propaganda, protein, örnek, psikoloji, slogan, züppe, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren, …

Gitgide bir nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlükte arama yaparsanız, kelimenin kademeli olarak yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde bulunan “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.

Hatrımı nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hatri” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Hatırı”dır.

Yazadurmak nasıl yazılır?

4. Bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle kurulan tasviri fiiller -a, -e, -ı, -i, -u, -ü gerund ekleriyle yan yana yazılır: düşünebilmek, sevmek; almak, gülmek; uykuya dalmak; gitmeyi bırakmak, yazmayı bırakmak; kalkmak, kalmak; düşlerini yazmak, ölmeyi yazmak vb.

Vaad ediyor mu vadediyor mu?

Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “söz”dür. Yani yan yana yazılması ve içerdiği ünlü ve ünsüz harflere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Vadetmek ne demek TDK?

Söz, bir kişinin diğer tarafa yakın veya uzak bir gelecekte bir şeyi başaracağına dair söz vermesidir.

Vaad nasil yazilir TDK?

Yaygın inanışın aksine, bu kelimenin doğru yazımının “söz” olduğu düşünülse de, kelimenin doğru yazımı “söz” olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumu’na göre, söz kelimesi doğru yazımıdır.

Vaad etmek ne anlama gelir?

Promise, bir konuşma yapmak veya bir şey yapacağınıza dair söz vermek anlamına gelir. Promise, genel olarak bir şey vaat etmek ve diğer kişide bir beklenti yaratmak anlamına gelir. Promise, Arapça kökenlidir ve Arapçadan Türkçeye aktarılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir