İçeriğe geç

Sekinet ne demek TDK

Sekinet Ne Demek?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) tanımına göre, sekinet “bir yerin zemini sertleşmeden önce toprak olarak kullanılıyor” anlamına gelir. Bu kelime, çoğunlukla arkeolojik kazılar sırasında karşılaşılan bir terimdir. Aynı zamanda, sekinet sözcüğünün çoğul hali olan sekinetler, çok küçük kaya parçacıkları arasındaki sıkışık topraklardan oluşan ve genellikle yüzeyde çökmeye yatkın olan toprakları tanımlar.

Sekinetin Tarihi

Sekinet sözcüğü, İngilizce’deki “serendipity” sözcüğünden türetilmiştir ve öncelikle daha eski tarihlerin arkeolojik kazılarında kullanılmıştır. 19. yüzyılda, toprak bilimciler tarafından kullanılmaya başlanan bu terim, günümüzde arkeolojik kazılar sırasında olduğu kadar, topraktan üretim faaliyetlerinde de kullanılmaya devam etmektedir.

Sekinetin Ne İşe Yaradığı

Sekinet, arkeolojik kazılarda kullanıldığı gibi, topraktan üretim faaliyetleri dahil olmak üzere, birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, sekinet, tarım alanlarının yüzeyinin temizlenmesi ve iyileştirilmesi için kullanılır. Bu, toprağın içerdiği toprak parçacıklarının önündeki tıkanıklığın kaldırılmasını ve topraktaki sıkışıklıkların giderilmesini sağlar. Ayrıca, sekinet, bahçecilik, tarım ve çim bitkileri yetiştiriciliğinin yanı sıra, peyzaj planlaması ve çim bitkileri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere, çeşitli çevresel projelerde de kullanılır.

Sekinetin Özellikleri

Sekinet, yüzeyin üzerinde kalan çok küçük kaya parçacıkları arasındaki sıkışık topraklardan oluşur. Sekinet, çoğu toprak türünden daha katıdır ve daha sert durumdadır. Toprağın sertliği, toprak parçacıklarının yapısına, topraktaki nem oranına ve topraktaki organik maddelerin miktarına bağlıdır. Sekinet, çoğunlukla siyah renkli ve topraktan daha serttir. Sekinetin diğer özellikleri arasında, çok iyi bir ısı yalıtım özelliği ve kötü bir ısı geçirgenliği vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir